Tapetul este o alegere foarte inspirata pentru a decora sau redecora peretii locuintei tale. Prin comparatie cu vopsirea peretilor cu vopsea lavabila sau cu var, tapetul are o serie intreaga de avantaje.

In primul rand, atunci cand acoperi peretii unei camere cu tapet, vei evita tot praful, mizeria si  vopseaua care stropeste podelele si geamurile. Nu mai trebuie sa protejezi si sa infoliezi toate suprafetele din casa, ca sa eviti patarea si distrugerea acestora. Aplicarea tapetului este o operatiune rapida si curata. Dupa ce ai lipit ultima fasie de tapet pe perete, poti folosi camera imediat. Nu e nevoie sa astepti sa se usuce peretii, nici sa petreci ore intregi curatand podele si geamuri. Tot ce trebuie sa faci este sa te relaxezi si sa te bucuri de locuinta ta proaspat decorata.

Tapetul asigura un finisaj perfect al peretilor locuintei. In majoritatea locuintelor, peretii sunt departe de a fi perfecti, din punct de vedere al texturii si al culorii. Diverse pete pot aparea pe pereti, din cauza conditiilor de mediu: mai multa sau mai putina umiditate, proximitatea fata de o sursa de caldura, efectul razelor ultraviolete asupra peretilor. De multe ori, un strat sau doua de vopsea nu pot acoperi aceste pete, astfel incat peretii locuintei  vor avea un aspect neplacut.

Textura peretilor este foarte importanta. Este greu de obtinut o textura unitara, asa ca, de multe ori, peretii sunt mai porosi in anumite zone si mai luciosi in altele. Aceste diferente de textura se transforma, dupa ce peretii au fost vopsiti, in diferente de intensitate a culorii si in pete inestetice.

Toate aceste neajunsuri pot fi evitate cu ajutorul tapetului. Odata lipit pe pereti, tapetul acopera pefect orice imperfectiune si va avea un aspect unitar, desavarsit. Tapetul permite realizarea unor decoruri spectaculoase, imposibil de realizat cu ajutorul vopselei de pereti. Sunt disponibile zeci de tipuri de tapet, in culori intense si vibrante sau in nuante pale si elegante, cu imprimeuri clasice sau dimpotriva, cu patternuri moderne si creative.

Depinde numai de tine sa alegi tipul de tapet care ti se potriveste tie si locuintei tale. Odata ce ai ales modelul si culoarea dorite, finisajul peretilor se va desfasura repede, curat si fara batai de cap. Rezultatul va fi unul cu adevarat profesionist – peretii locuintei tale vor arata ireprosabil, fara diferente de culoare, textura sau pete inestetice.

Exista diverse tipuri de tapet pe piata: pe suport de hartie, pe suport de fibra textila sau pe suport de vlies si vinil. Cele mai rezistente sunt tapetele pe suport textil, vlies sau vinil, dar, cu toate acestea, nu trebuie sa te ingrijorezi ca tapetul pe suport de hartie nu va rezista In timp. Acest tip de tapet are, intr-adevar, baza de hartie, dar peste aceasta este aplicat un strat impermeabil din vinil sau din PVC. Tapetul pe suport de hartie este durabil, rezistent la murdarie si poate fi curatat atunci cand e nevoie.

Sfaturi pentru alegerea tapetului potrivit

Alegerea unui tapet care sa se potriveasca cu fiecare camera a locuintei tale este o decizie foarte importanta.  E important, deci, sa alegi un tapet care se armonizeaza cu fiecare incapere in parte si cu stilul casei tale.

In primul rand, trebuie sa ai In vedere dimensiunile incaperii pentru care alegi tapetul, precum si tipul de lumina din respectiva camera. O camera de dimensiuni mici (12 metri patrati sau mai putin) iti va da un sentiment de claustrofobie daca alegi un tapet cu un pattern complex sau culori prea intense sau Inchise. Camerele de mici dimensiuni arata cel mai bine cu tapet in culori deschise, pastelate, cu imprimeuri fine, de mici dimensiuni. Gandeste-te la posibilitatea de a decora doar unul dintre peretii camerei cu tapet. Astfel, vei scoate In evidenta o anumita zona a camerei, vei da senzatia de mai mult spatiu si vei crea un joc de culori si de texturi foarte placut ochiului.

Camerele mari (livinguri, sufragerii de peste 12 mp) se preteaza la o gama mai variata de culori si de modele de tapet. Poti alege nuante profunde si imprimeuri complexe.  Poti, deasmenea, sa te joci un pic cu peretii si cu tapetul: de exemplu, sa folosesti un tapet mai frapant pentru un perete sau zona de perete, scotand In evidenta o anumita parte a camerei. Pentru restul peretilor, poti folosi un tapet In tonuri cuminti, discrete.

Acorda o atentie deosebita luminii din Incapere. Anumite culori arata foarte bine Intr-o camera Insorita, dar vor parea mohorate Intr-o Incapere cu orientare nordica sau vestica. Ca regula generala, In camerele luminoase poti folosi cam orice culoare. Trebuie sa fii precaut doar la nuantele de galben, auriu sau alb crud, care ar putea parea excesiv de luminoase atunci cand soarele bate direct pe ele. In schimb, camerele care nu se bucura de o Insorire foarte buna vor arata Intunecate daca alegi tapete In culori reci sau/si Inchise: albastru, verde, visiniu, maro. Pentru astfel de camere cel mai bine este sa alegi culori calde, pastelate: cremuri, nuante de galben si portocaliu, tonuri de pamant foarte deschise.

Atentie la tapeturile decorate cu dungi verticale sau orizontale. Dungile verticale dau senzatia de Inaltime, deci sunt recomandate pentru camerele cu tavan jos. Dungile sau impimeurile pe orizontala fac camera sa para mai scunda si se potrivesc In Incaperile cu tavan foare Inalt sau acolo unde suprafata camerei este disproportionata fata de Inaltimea tavanului (o camera mica ca suprafata, dar cu tavan Inalt).

In birouri sau In alte spatii de business este recomandat sa alegeti tapet cu imprimeuri simple, geometrice: dungi verticale, coloane, cercuri, romburi, etc., de diferite marimi. In Incaperile de mari dimensiuni, se pot folosi tapeturi care combina mai mult de doua culori. Daca, In schimb, birourile sunt mici, alegeti tapeturi monocrome, cu imprimeuri cat mai discrete.

Cand vine vorba despre restaurante sau baruri, bine venite sunt tapeturile cu imprimeuri florale sau de frunze. In astfel de spatii este nevoie de o atmosfera nu doar eleganta, ci In acelasi timp calda si prietenoasa. Aceste imprimeuri, care aduc aminte de natura, sunt ideale pentru a crea o stare de buna-dispozitie celor care va calca pragul.

 Intretinerea tapetului – sfaturi si recomandari

Exista acum pe piata vopsele care se recomanda a fi lavabile, dar experienta ne invata ca aceste vopsele pot fi curatate o data, maxim de doua ori. In schimb, tapetul poate fi curatat de foarte multe ori. Cu putina atentie si Ingrijirea potrivita, tapetul va rezista fara probleme ani la rand.

Evident, ca sa pastrezi tapetul “ca nou” cat mai mult timp, e bine sa eviti sa-l cureti daca respectiva operatiune nu este cu adevarat necesara. Nu te apuca sa “speli” tot tapetul de fiecare data cand faci curat In casa – nu e necesar, tapetul tau se va Invechi Inainte de vreme.

Daca tapetul are o pata de mici dimensiuni, cel mai bine e sa Incerci sa o scoti fara a apela la apa. Cumpara o radiera scolara de buna calitate: te va ajuta sa scapi de majoritatea petelor de murdarie moderata. In cazul In care radiera nu functioneaza, poti folosi un burete moale, umezit In apa calduta. Ai grija sa storci foarte bine buretele, ca sa nu uzi excesiv si inutil tapetul.

Adaugarea de detergent in apa cu care se spala tapetul este recomandata numai in cazul unor pete de grasime, fructe, marker. Adauga foarte putin detergent de vase in apa si curata pata respectiva tot cu un burete moale, umezit In apa cu detergent. Foloseste miscari usoare, nu apasa prea tare. Evita detergentul de haine, deoarece se dizolva mai greu in apa si tinde sa lase pete albicioase pe tapet. Detergentul de covoare si tapiterii poate fi deasemenea folosit, dar foarte diluat. Oricum, inainte de a folosi orice fel de detergent este bine sa-l testezi pe o suprafata mica, mai ascunsa, a tapetului, ca sa eviti orice fel de surpriza neplacuta.

Orice tip de detergent care contine clor, substante detartrante sau particule abrazive nu poate fi folosit pe tapet. Indiferent ca este vorba de tapet pe suport de hartie sau pe suport textil, folositi doar detergenti care nu ataca suprafetele si nu lasa pete: detergent de vase, detergent pentru covoare si tapserii, eventual sapun lichid.

Firma SIEBENBURGISCHES NUGAT este cel mai mare importator de tapet din Romania, tara de provenienta fiind Germania. Gasiti sute de modele de tapet aici.