Pentru a masura cat mai exact si a lua cea mai buna decizie, va recomandam sa luati in considerare urmatoarele aspecte:

  • folositi intotdeauna o ruleta metalica suficient de rigida astfel incat sa nu flambeze la lungimi mari pentru sistemele de prindere existente
  • masurati lungimea galeriei sau a sinei
  • inaltimea (caderea) perdelei trebuie sa fie egala sau mai scurta cu un centimetru decat inaltimea (caderea) draperiei
  • in general, perdeaua va fi confectionata ca o parte intreaga, iar draperiile din doua parti egale
  • lungimea totala a perdelei se va calcula astfel:
    • pentru perdelele cu model = 2 x lungimea galeriei/sinei
    • pentru perdelele fara model = 2,5 x lungimea galeriei/sinei
  • lungimea totala a draperiei se va calcula astfel = 2 x lungimea galeriei/sinei
  • in cazul galeriilor de lemn, masurati inaltimea din fiecare bara ( la unele galerii de lemn exista diferente de inaltime intre bara din fata pentru draperii si bara/sina U din spate pentru perdea)
  • incercati sa faceti o schita cat mai corecta, notand toate dimensiunile
  • intotdeauna comandati lungimea totala a perdelei sau draperiilor, conform calculelor din schita dvs. !

Cum masor dimensiunea unei perdele sau draperii in cazul unei galerii existente?

  • Masurati intotdeauna lungimea galeriei intre capetele decorative ale acesteia
  • Inaltimea (caderea) perdelei/draperiei va recomandam sa o masurati de sub inelele de prindere de pe bara pana la una dintre aceste variante, conform dorintei dvs. ( vezi desenul de mai jos):
    • pana la podea + 20 cm daca doriti sa stea pe podea ( recomandam aceasta inaltime doar in cazul draperiilor) – varianta C
    • 1-2 cm deasupra podelei (varianta D)
    • 5-10 cm sub glaf, unde este posibil sau 5 cm deasupra caloriferului (varianta E)
    • 1-2 cm deasupra glafului (varianta F)

Cum masor dimensiunea unei perdele sau draperii in cazul unei galerii care se va monta ulterior

  • Daca urmeaza a fi montata o noua galerie, masurati lungimea ferestrei, la care adaugati intre 15 cm si 30 cm de fiecare parte a ferestrei, aceasta masura reprezentand lungimea viitoarei galerii.
  • Inaltimea (caderea) perdelei/draperiei se masoara astfel: masurati 15 cm deasupra golului de fereastra sau jumatatea distantei dintre golul de fereastra si tavan (in cazul in care aceasta distanta este mai mare de 30 cm si doriti sa dati ideea de inaltime a camerei). Din acest punct ales, va recomandam sa masurati cu ruleta astfel:
    • pana la podea + 20 cm daca doriti sa stea pe podea ( recomandam aceasta inaltime doar in cazul draperiilor) – varianta C
    • 1-2 cm deasupra podelei (varianta D)
    • 5-10 cm sub glaf, unde este posibil sau 5 cm deasupra caloriferului (varianta E)
    • 1-2 cm deasupra glafului (varianta F)
 
C = inaltimea din bara pana in podea + 20 cm daca vreti ca draperia sa stea pe podea
D = inaltimea din bara pana deasupra podelei cu 1-2 cm
E = inaltimea din bara pana sub glaf sau pana deasupra caloriferului
F = inaltimea din bara pana deasupra glafului cu 1-2 cm
Nota: intotdeauna sa masurati inaltimea in cel putin 3 puncte diferite; daca sunt diferente mari intre inaltimile luate, alegeti inaltimea cea mai scurta. Sau cereti-ne sfatul!

Cum masor dimensiunea unei perdele sau draperii in cazul unei sine (montata sau care se va monta ulterior)?

  • Masurati intotdeauna lungimea sinei montate sau, daca se monteaza ulterior, lungimea dorita, tinand cont de 15-30 cm de fiecare parte a golului de fereastra si de diverse impedimente ( pereti, mobila, plante, etc). Daca doriti sa montati sina din perete in perete, masurati lungimea dintre pereti.
  • Inaltimea (caderea) perdelei/draperiei va recomandam sa o masurati de sus din tavan pana la:
    • pana la podea + 20 cm daca doriti sa stea pe podea (recomandam aceasta inaltime doar in cazul draperiilor) – varianta C
    • 1-2 cm deasupra podelei (varianta D)
    • 5-10 cm sub glaf, unde este posibil sau 5 cm deasupra caloriferului (varianta E)
    • 1-2 cm deasupra glafului (varianta F)
 
C = inaltimea din tavan pana in podea + 20 cm daca vreti ca draperia sa stea pe podea
D = inaltimea din tavan pana deasupra podelei cu 1-2 cm
E = inaltimea din tavan pana sub glaf sau pana deasupra caloriferului
F = inaltimea din tavan pana deasupra glafului cu 1-2 cm
Nota: intotdeauna sa masurati inaltimea in cel putin 3 puncte, de la stanga la dreapta; daca sunt diferente mari intre inaltimile luate, alegeti inaltimea cea mai scurta. Sau cereti-ne sfatul!

Cum masor dimensiunea unui stor roman care se monteaza in interiorul golului de fereastra

 
In acest caz, masurati inaltimea golului de fereastra in cel putin trei puncte; la fel si pentru latimea sistemului. Tineti cont de toate dimensiunile si alegeti valoarea cea mai mica a inaltimii si latimii.
Nota: In luarea deciziei de a monta un sistem roman in gol de fereastra tineti cont de modul de deschidere al ferestrei, de distanta dintre profilul ferestrei si pereti laterali, de lungimea necesara de strangere a sistemului in partea superioara, permitand deschiderea ferestrei, etc.
Mult mai folosit este varianta montata in afara golului de fereastra, fiind mult mai practica.
 

Cum masor dimensiunea unui stor roman care se monteaza in exteriorul golului de fereastra

 
Masurati latimea golului de fereastra si adaugati cate 10 cm de fiecare parte, stanga si dreapta; aceasta este latimea storului roman.
Inaltimea storului se masoara astfel: inaltimea golului de fereastra la care se adauga 25 – 30 cm deasupra golului necesari ca storul sa fie strans, astfel incat sa permita deschiderea ferestrei, iar sub golul de fereastra masurati pana unde doriti sa cada storul (tinand cont de ceea ce exista: glaf, calorifer, podea, etc)
Multe dintre ferestre au doua sau mai multe canate; in acest caz, incercati sa repartizati storurile tinand cont de numarul acestora, precum si de modul de deschidere al ferestrei/ferestrelor.
 

Cum masor dimensiunea unui panel japonez

Latimea unui panel japonez poate varia intre 50 si 70 cm (optim 60 cm). Deobicei, aceste paneluri culiseaza pe o sina cu cel putin 3 canale, montata in tavan. Pentru a afla inaltimea panelului, masurati distanta dintre tavan si pana unde doriti sa cada panelul.
Pe cat posibil, recomandam ca panelul sa cada pana la 1-2 cm deasupra podelei, pentru un aspect cat mai placut.
Numarul de paneluri se afla impartind lungimea sinei la lungimea panelului + 1 panel (de exemplu, daca sina are 300 cm, numarul de paneluri este de 5, dar recomandam adaugarea cel putin a unuia suplimentar, pentru acoperirea optima a ferestrei). De asemenea, puteti folosi un singur model de material sau puteti combina doua materiale (perdea/perdea sau perdea/draperie).
Totul tine de imaginatia dvs!

Cum masor dimensiunea unei cuverturi

Daca ati ales draperiile pentru o camera si doriti o cuvertura care sa se asorteze cu ele, puteti alege un material identic sau apropiat ca model, nuanta, textura sau culoare. Pentru aceasta, masurati dimensiunile saltelei si adaugati astfel:
  • la latime: de fiecare parte a patului, stanga-dreapta, cat doriti sa cada cuvertura, adaugand in plus 5-10 cm pentru ca, cuvertura sa stea lejer pe pat
  • la lungime: cat doriti sa intre sub perne, recomandabil 20-30 cm, iar daca patul nu are margine inferioara (partea de la picioare), sa fie aceeasi cadere ca si la latime
De exemplu: pentru un pat de 160/200:
latimea = 160cm salteaua + 20cm caderea stanga + 20cm caderea dreapta + 10cm pentru lejeritate = 210 cm
lungimea = 200cm salteaua + 40cm la perne + 20cm caderea la picioare + 10cm lejeritatea = 270 cm
In cazul in care doriti sa cada dintr-o parte in alta pana pe podea, masurati inaltimea patului pe fiecare parte la care adaugati latimea saltelei si 5-10 cm pentru lejeritate. La fel si pentru lungime, la lungimea saltelei adaugati inaltimea patului si cat doriti sa intre sub perne (atentie: nu mai mult de 270 cm, materialele au in general 280 cm din care se scad tivurile !)

Cum masor pentru ferestre atipice (inclinate, curbe, etc)

In acest caz, va rugam sa ne contactati prin telefon sau prin email la shop@sndeco.ro, incercand o descriere cat mai adecvata a ferestrei atipice.
Nu uitati: pentru ca sunteti responsabili pentru calitatea masuratorilor efectuate, incercati sa faceti acest lucru cat mai bine posibil.
Nu raspundem pentru masuratorile defectuoase si nici pentru erorile de calcul privind necesarul de material. Daca aveti nevoie de sfatul nostru, nu ezitati sa ne contactati. Conform politicii companiei si a legilor in vigoare, materialele comandate la metru sau cele comandate pentru un anumit sistem de prindere, nu pot fi returnate!