Imi este greu sa imi imaginez o casa fara perdele la fereastre, ori fara jaluzele verticale, rulouri textile sau orice alta varianta de decorare a acestora. Parca acea camera nu este completa , nu formeaza un tot unitar. Perdelele pot fi cumparate de-a gata ori pot fi facute pe comanda. Numai SNDECO are peste 300 de modele de perdele si draperii, incat este imposibil sa nu gasesti ceva care iti place.

Problema se pune insa la alegerea sistemului de prindere pentru acestea. Am intalnit atat de frecvent urmatoarele intrebari: Ce sa aleg: sina sau galerie pentru perdele? sau: Cum sa aleg modelul cel mai potrivit de galerie? incat m-am hotarat sa va ofer cateva sfaturi practice.

Cum alegi sinele si galeriile pentru perdele?

-    Mai intai trebuie sa te decizi daca vrei ca galeria sa fie element important in decor ori vrei sa fie ceva discret si ascunt. Pentru prima varianta se potrivesc modelele clasice rotunde de galerii in timp ce pentru a doua varianta sunt mai potrivite sinele montate pe tavan, sau galeriile montate direct in nisa. 



-    Materialul din care este confectionata sina trebuie sa poata sustine greutatea materialului perdelelor si draperiilor; deci pentru niste perdele grele,  uita de sinele din plastic si alege cel mai bine o galerie din lemn sau metal. Gasesti foarte multe modele aici.

-    Daca ai nevoie sa maresti vizual o fereastra mica monteaza o galerie mai lunga si evident o perdea mai lata.  

-    Galeriile clasice rotunde sunt vandute fie deja asamblate, fie in pachete cu partile componente. A doua varianta depinde de modelul ales insa nu uita ca indiferent de tipul de galerie pe care il vei alege acesta trebuie sa contina: bara, 2 capete decorative, console de prindere, inele, carlige, dibluri si holzsuruburi.

-    Distanta optima dintre dispozitivele de prindere in perete sau pe tavan trebuie sa fie de 1.5 - 2.00 metri. O galerie sau o sina cu o lungime de 2 metri necesita doua sisteme de prindere, insa pentru dimensiunile mai mari de 2.40 m, galeria va avea 3 suporti de prindere, de preferat unul sa se afle in mijloc; in acest caz, perdeaua si/sau draperia trebuie confectionate din 2 bucati.. 

-    Daca din greseala ai cumparat o perdea prea lunga si nu vrei sa o scurtezi atunci o poti prinde cu clesti sau cleme, in asa fel poti regla dupa cum doresti lungimea perdelei, sa sa fie nevoie sa faci o vizita la atelierul de croitorie.

-    Daca iti doresti si perdea si draperie atunci trebuie sa alegi varianta dubla de sina sau galerie. Daca ai o cornisa ( cunoscuta si sub denumirea de friza, riloga sau masca pentru galerie) sau vrei o perdea mai ampla cu volane mari atunci cel mai potrivit este un model triplu.  

-    Si nu in ultimul rand, daca ai dubii asupra planeitatii peretelui sau daca perzavul ferestrei este mult prea in exterior, atunci nu te complica si monteaza o sina sau o galerie direct pe tavan. Nu stii cum?